reedo_l (15-04-2010)
Salutare.
Am postat aici pe HOME:
http://www.xbass.ro/forum/content/85...el-Compression
Un articolas despre compresia paralela.
Nu am primit nici un feedback.
Nu e interesant, sau nu citeste nimeni HOME - ul?
Se poate raspunde direct acolo :-)
reedo_l (15-04-2010)
Dap, tipul acesta de compresie il folosec eu la kick si snare. Le comprim separat cu rata mare de compresie si atat la 20-25 de ms. Apoi le bounce intr-un track unde aplic o compresie gentila cu atac minim si release f mare, obtin practic un fel de hall si nu mai sunt nevoit sa adaug reverberatii care adesea murdaresc mixul.
efect de hall doar prin compresare?!?misto! panoramezi cumva?
Dean Razorback V 4
Grossman SP40(seria veche)
Sansamp Tech21 D.I Programmable
Hartke A150
Se face compressorul sa "pompeze" printr-un release mai lung. Ai intalnit probabil asta la compresoare ieftine, cand tragi de coarda, si se ineaca, si dupaia se ridica sunetul. Bo oOOOOM.
Ei, se poate pune chestia asta in legatura cu tempoul la tobe, si sa se obtina un efect interesant, ca de hall, dar in cazuri extreme, chiar mai deosebite.
Patrucorzi: la tobe panoramez exact imaginea din realitate, fuss cinel dreapta, tomurile de la dreapta la stanga...samd. Asta pt ca tobarul e stangaci. Adica toba mare si premierul ramanc centrat. Uneori cand mixul e gol pun premul in mijloc si reverberatia lui pe stanga dreapta intarziata cu 10-20 de ms. Efectul e interesant insa risti sa ocupi locul instrumentelor din lateral. Bassul si kick-ul nu il panoramez niciodata, la fel vocea. Corurile sau vocile aditionale insa merg lateral extrem. Sunt de fapt singurele care merg 100% panoramate, la restul prefer diferite pozitii intre 30 si 70%. Cu absolut orice efecte folosesc nu incerc decat sa obtin sunetul pe care il are trupa in fata mea.
Florin,
Da, este una din variante. Efectul de pompare apare la orice tip de compresor(ieftin sau scump) daca setam astfel: atack time minim(0.1 ms e la comp digitale), threshold mare,rata de compresie mare(peste 8:1) release peste 100 de ms iar make up gain mai mic decat gain reductionul creat de restul de parametrii. Practic atunci cand atac coarda semnalul initial este redus iar make-upul fiind mic nu il aduce inapoi. Dupa ce se depaseste timpul stabilit in release practic compresorul nu mai actioneaza si semnalul trece liber. Fiind mai mare decat ceea ce s-a redus volumul creste spre final acolo unde in mod normal moare.
Eu insa ma refeream la altceva. Sa luam de pilda un premier. Pe langa atacul initial(momentul in care e lovita folia) mai avem si o coada. Daca voi pune thresholdul foarte jos si rata de compresie foarte mare(50:1, ceea ce e de fapt limiter insa folosim compresor in loc de limiter pt ca avem mai multi parametrii reglabili) si atacul foarte mic voi obtine un semnal comprimat puternic si practic va disparea enorm din volum. Aici intervie make-upul cu care readuc practic atat cat am gain reduction. Voi seta compresia pot un gain reduction de 14-16 db. Realeasul il cresc mult in asa fel incat sa ma asigur ca nimic nu va scapa de compresie. Cand aduc inapoi cu make up la volumul initial aduc atat pleznitura in folie cat si coada de dupa la acelasi volum. In loc sa sune "tac" va suna taaaaaaa pt ca toata lungimea sunetului va avea amplitudine egala. Intr-un fel asta face si reverbul, creste dimensiunea si spatialitatea. La bass efectul nu este acelasi pt ca diferenta intre aplitudinea in momentul atacului si coada nu este la fel de mare. O sa pun zilele urmatoare un mix in care toba nu are deloc reverberatie iar dimensiunea e obtinuta doar prin metoda asta. Of course trebuie doua piste, una tratata astfel si una cu atack time de 20, 25 de ms pt a pastra atacul initial, altfel toba nu va strabate mixul.
Florin, cum faci sa obtii mixul acela in care bassul e coada tobei mari? Cum obtii omogenitatea aia in care practic nu le poti diferentia una de alta? Eu am reusit doar trecand si kickul si bassul prin acelasi compresor iar apoi intr-o usoara reverberatie insa gasesc acest tip de mix distructiv si prefer sa il evit. Am incercat varianta in care toba mare comanda printr-un gater bassul iar apoi le-am comprimat la un loc insa nu am ajuns la sunetul dorit. Toba mare are low endul sau el vine de la bass? Cam pe la ce frecventa ai amplitudinea maxima la kick? Vorbesc de slow rock in general si nu e o piesa anume.
este foarte interesant acest topic.... sunt extrem de multe de povestit. Si intr-un final regula este ca "NU EXISTA REGULI"..... dar pentru a ajunge la aceasta concluzie trebuiesc invatate toate chestiile basic.
Apropos de panoramari, am intalnit situatii in care cele 2 canale de bass (linie si MIC) erau panoramate cam 30% stanga-dreapta. Si nu suna rau deloc. Capata o dimensiune foarte interesanta.
Iarasi la backing vocals sunt mai multe tehnici de panoramare. Sa zicem ca avem 8 voci: 2 merg 100% L-R, urmatoarele 2 la 95% L-R, urmatoarele 2 la 90 % si tot asa. procentul se face dupa "ureche", evident...
Iarasi pe vocea principala se poate aplica reverb stereo, care sa ii creasca panoramarea doar pe diferite pasaje ale piesei. De genul pe strofa e pe centru, pe refren se deschide stanga dreapta (doar reverbul)...
eu am descoperit acum ceva timp cateva site-uri cu tutoriale video despre productie, mixing, etc... Am invatat multe trick-uri utile, informatii care citite pe un site sau intr-un PDF nu sunt atat de clare ca intr-un video. Bineinteles ca mai costa si bani, dar eu mi-am dorit sa investesc in mine, asa ca am cumparat ceea ce m-a interesat - mai ales chestii de productie, mai putin de mixing - sa fiu sincer NU imi doresc sa fiu inginer de sunet![]()
www.macprovideo.com
www.groove3.com
De exemplu: Mixing Pop in Pro Tools
sau
Producing Hard Rock with Logic daca treceti peste accentul naratorului Texan, veti gasi foarte multe lucruri interesante...
Nu va cramponati pe softurile din filme, conceptele sunt universale.
N-ar fi rau sa extindem usor-usor subiectul asta, poate chiar postam aici niste elemente prelucrate, gen like - compresie Kick, snare, tot Kit-ul... e de invatat![]()
Adrian Ciuplea
Warwick Endorser
http://www.myspace.com/adrianciuplea
http://www.vitadevie.ro
http://www.publika.ro
In primul rand multumesc pentru sfaturi :-)
Am sa incerc sa iti raspund si eu la intrebare, dar tine cont ca nu sunt inginer de sunet, sunt observatiile cu care am ramas in cap ca si bassist, dar probabil mai exista si alte variante corecte.
Ce intrebi tu, pare a fi chestiune de EQ.
Si mai mult de atat am observat ca unele instrumente se potrivesc mai bine cu toba mare, altele se incaleca cu toba mare, etc. Eu am ales instrumentul care sta cel mai bine in mix, fara nici o corectie, sau cu minime corectii din amp si mixer, si nu a fost simplu :-)
Un alt lucru pe care l-am invatat (greu) a fost unul care este de fapt evident atunci cand asculti cu atentie diverse inregistrari. Cu foarte mici exceptii, bassul nu coboara foarte jos in frecvente.
Noi primul lucru pe care il facem este sa dam basi... ca doar este bass instrumentul :-) Ori tocmai de aici vine problema, ele este bass ca este jos ca nota, deci frecventa fundamentala, si tocmai trebuie avut grija sa stea curat ca frecvente. Cu cateva exceptii, majoritatea basilor au nevoie sa fie curatate in zona de sub joase (pana in 60 HZ de exemplu), nu sa fie boostat. Indiferent de preferiontele de gen si feeling, sunt sigur ca ati observat ca bassurile Warwick de exemplu stau foarte bine in mix. Este din cauza ca din cauza lemnelor dure is a constructiei, zona joasa este foarte cinstita, curata. Nu e nevoie nici sa dai, nici sa tai din joase.
Poti sa faci sunet bun cu orice bass, dar trebuie sa te inveti cu frecventele bune ale bassului, si cu frecventele rele.
Ca regula generala, atunci cand bassul se "umfla", "buhaie" BVVVVVVV!!!! e rau!
Bassul trebuie sa fie curat pe toate frecventele. Sa nu apara senzatia aia de "urechi infundate" "Presiune"
Asculta bassul pe inregistrari, si ai sa vezi ca el se afla undeva in zona pieptului ca pozitionare.
Toba mare pe de alta parte fiind mai scurta si gateuita, merge sa o pui jos.
In general atat toba mare cat si bassul sunt greu de sonorizat, pentru ca acopera toata aria de frecvente cu armonicele lor. Si trebuie sa imbini frecventele, adica ce dai la una nu dai la alta :-)
O regula destul de des intalnita este centrarea tobei mari pe la 60 HZ, si a bassului pe la 80 Hz.
Deci ca raspuns simplu... da, in general toba mare e jos, si bassul este mai sus. Ele se imbina cumva, nu este o separare clara, dar trebuie atentie sa fie curatat bassul in partea de jos, si toba mare la medii joase :-)
Asta a fost reper pentru mine ca ton de bass:
stefan_moraru (06-05-2010)
Adi, vis a vis de asezarea corului de la 100% spre centru. E o tehnica faina ce zici tu, practic acoperi tot spectrul de 360 de grade. Am inteles ca e folosit la metale grele pt ghitari astfel incat sa se formeze un zid. Centrol raman la ei tobele si bassul, inclusiv cinelele si sunt bine inconjurate de ghitarile. Am incercat si eu mixul intre DI si bass amp insa personal prefer sa folosesc doar DI. Ampul, ca de altfel preampul, fie ca e el sans amp sau mai stiu eu ce practic taie niste frecvente si boosteaza altele. Tehnic vorbind actioneaza ca un filtru...filtru pe care il pot reconstrui eu la mix dupa bunul plac. In felul asta am tonul cu toate componentele si pot lucra mult mai usor. Da, sunt de acord ca mixarea e mult mai usoara daca folosesc amp sau amp simulator insa se poate obtine acelasi rezultat si in digital. Inclusiv dinamica difului poate fi controlata din compresoare.
Merci mult de raspunsuri, Ideea cu bassul e mai jos sau kickul e mai jos o tot studiez si parerile sunt impartite. personal tind sa cred ca un kick sanatos e pe la 63-85 de hz iar bassul de la 85 la 125 insa parerile sunt f impartite. Am observat si eu ca functie de ce bass folosesti la tras mixarea e mai grea sau mai usoara. DIn instrumentele incercate de mine cel mai bine sta in mix Fender P si bassul acela batran al tau Vantage. E interesant ca ambele au peakul undeva la 90 de hz in vreme ce jazzul care e ingrozitor de greu de asezat il are pe la 45-48. Diz mi-a promis ca vine o data cu mine la inregistrari si voi vedea cu W-ul lui. Asa m-ar putea convinge W-ul, marturisesc ca din tot ce am vazut/auzit W nemixat, cantat solo pare imposibil de integrat in mix insa sunt convins ca e asa cum zici. Vreau sa aud totusi cu urechile mele caci daca e asa ma arunc si eu la unul.
O sa incerc meanwhile mai multe variante de a aseza kickul cu bassul. O alta tehnica folosita e cea de doubling la bass. Adica pe langa tonul original din bass folosesc un subBass VST instrument. Atacul ramane din bassul original iar coada si joasele vin de fapt dintr-un VST pe care il reglezi cu usurinta asa cum vrei. AM folosit tehnica si o sa postez data viitoare un demo pe tema asta.
Acum insa doua tobe, una cu compresie normala si alta cu compresie paralela. Inregistrarile sunt facute la noi in sala cu microfoane Samson pt tobe bagate direct in placa de sunet. Inainte de compresie avem of course gater si eq. Pe toba mare am mai folosit si un maximizer care pana la urma e tot un fel de compresor.
Ok: normal compresion: normal compresio.mp3
Paralel compresion: paralel compresi.mp3 se aude clar diferenta de dimensiune si chiar spatialitate a kiclului si snareului. Pe nici una din variante nu s-a adaugat reverb deloc pe nici un element. Reverbul de pe cinele este practic reverbul natural al salii, nu am dorit sa il anulam total atunci cand am izolat.
P.S. Fain ton la savage garden!
Last edited by westsound; 09-03-2010 at 01:46 PM.
Foarte foarte tare tot ce scrieti voi aici!!! are omu ce invata!!!![]()
Dean Razorback V 4
Grossman SP40(seria veche)
Sansamp Tech21 D.I Programmable
Hartke A150
Florin, cum faci sa obtii mixul acela in care bassul e coada tobei mari? Cum obtii omogenitatea aia in care practic nu le poti diferentia una de alta? Eu am reusit doar trecand si kickul si bassul prin acelasi compresor iar apoi intr-o usoara reverberatie insa gasesc acest tip de mix distructiv si prefer sa il evit. Am incercat varianta in care toba mare comanda printr-un gater bassul iar apoi le-am comprimat la un loc insa nu am ajuns la sunetul dorit. Toba mare are low endul sau el vine de la bass? Cam pe la ce frecventa ai amplitudinea maxima la kick? Vorbesc de slow rock in general si nu e o piesa anume.
E sidechain treaba aia. Iar daca faci o combinatie de sidechain cu compresie paralela obtii un sound foarte fain. Si punchy, si sustinut in acelasi timp, depinde foarte mult si de comunicarea bass tobe. Ca si explicatie rapida la ce se intampla in sidechain. Toba e trigger pentru compresia bassului si daca mai optezi ca triggerul sa fie declansat pe o anume plaja de frecvente (de obicei plaja de frecventa prezenta si in kick si in bass). Te ajuta foarte mult treaba asta, ca nu mai esti nevoit sa iei tocmai din frecvente fundamentale ale bassului care suna chiar bine sustinut in portiunile de absenta a kickului.
reedo_l (15-04-2010)
Poate ca nu are asa mare relevanta, dar aici gasesti 2 sample-uri fara/cu sidechain, facute in Reason: http://www.reasontutorials.net/2009/...ason-tutorial/
a mind at play.
Bass: Yamaha BB414 BlackPearl LH 2007 (with Gotoh 201 bridge), Harley Benton HBB30NT LH electro-acoustic bass 2007
Amplificare: Gallien-Krueger MB150S-III Head, Gallien-Krueger 115BLX-II Cabinet
Compressor: Markbass Compressore
Corzi: Optima Gold Strings 2319
Cablu: Monster Cable Bass 21A 6,4m
patrucorzi (18-07-2010), reedo_l (15-04-2010)
Da, comandare momentului de compresie al bassului in functie de toba. Nu e vorba de doua compresoare, e vorba de un singur compresor, cel pe bass care are input ce la prezenta semnalului declanseaza compresia. deci daca tu trimiti toba mare pe acel input, compresia se declanseaza cand bate toba. Daca tu nu dai makeup gain e ca si cum cineva scade volumul bassului de fiecare data cand bate toba.
So, pun un compresor pe bass insa cu thresholdul suficient de mic incat sa nu comprime. Trimit insa in acelasi compresor si kickul care va comanda deschiderea compresorului. Asta e clar, insa cand valoarea semnalului de pe kick coboara sub valoarea thresholdului nu voi mai avea compresie nici pe bass...Asa e sau iar am inteles gresit?
Ai inteles gresit si nu prea inteleg eu ce intelegi tu prin a comprima. Tresholdu e tot un trigger, cand trece nivelul semnalului de bass peste valoare thresholdului atunci se declanseaza descresterea volumului cu un anumea procentaj dictat de ratie. Inputul de sidechain nu e acelasi cu inputul de semnal si nu toate compresoarele au aceasta functie. Pe inputul ala scrie clar "Side Chain" si se utilizeaza ca un al doilea trigger. E simplu, din threshold si ratie controlezi cantitatea de descrestere a volumului iar semnalul ce intra in sidechain ii dicteaza momentul in care aceasta descrestere va avea loc, adica doar cand bate kicku'. Toata nebunia asta iti da un groove special si mai rezolvi in plus problema frecventelor ce fac "build up" mai ales in cazul bassului si al kickului. Si ca sa tunezi putin feelingu groovului dat de sidechain umblii la atack si release.
Last edited by soulviasound; 15-04-2010 at 09:24 PM.
Eu nu cred in retetele astea folclorice povestite de sunetisti la o bere. Toti o stiim da nu o aplicam: vrei un sunet bun, rezolva fiecare nod din tot lantul. De la deget pana la hartia difuzorului fiecare nod trebuie sa fie impecabil sau macar special. Cu retetele astea de EQ si balans e ca la loterie: odata le nimeresti si esti cel mai bun si mai frumos si a doua oara nu stii de ce se uita oamenii urat la tine.
La 61 Hz e Si-ul si daca piesa are centru de graviatate Si sau cade Si-ul ca dominanta sau subdominanta ... Numa' muream cand in concerte venea unu si se uita la cifrele de pe mixer ca apoi sa-ti spuna el de ce nu suna bine. Cu cat atingi mai putin si mai "case sensitive" butoanele cu atat mai bine. In plus se poata ca incaperea sa faca combfilter exact pe la 80 hz...
Last edited by soulviasound; 15-04-2010 at 10:04 PM.
Interesant. Si care are fi modul de abordare in live?
dap, acumn e clar. Nu am avut insa pana acum parte de compresoare care sa permita abordarea asta. Cat despre compresorul vazut ca si trigger am putin alta parere insa asta nu e important, mai important e de ce si cum il folosim iar aici sunt convins ca avem aceeasi parere. Nu inteleg insa cum tunez bassul si toba mare din atack si release...tunat de la tuning? Cat despre existenta unei metode de mix universal valabila e clar ca nu exista, ce scrisese Florin erau niste indicii, foarte multi factori influenteaza mixul unei piese, mai mult aici nu vb de un domeniu in care ceva "trebuie" sa fie intr-un fel sau altul. Anyway, merci mult de lamuriri.
P.S. 1. Exceptand melodyne si antares autotune mai stii vreun prog bun de pitch control?
2. Sunt curios sa aud mixuri facute de tine, am inca un conflict intern vis a vis de utilizarea reverbului si poate imi dai unele lamuriri despre scopul si felul lui de utilizare, pozitia in lant samd.
Tocmai asta este ca nu cred in abordari spuse inainte dar hai sa palavragim pe marginea subiectului asupra ce cred eu ca ar fi ok. Nu pot sa abordez intreg subiectul ca e vast, dar ca exemplu toba mare si bassul.
Inainte sa trecem la probleme tehnice e o mare problema ce inca nu e inteleasa si o s-o zic in engleza ca suna mai ok.
If you are early, you are in time, if you are in time, you are late. E groaznica treaba asta mereu pe fuga, si nu nu e normal asa.
Deci, intocmai cum ai spus si tu toba mare si basul contin intreg spectrul sunt mai greu de controlat dar in nici un caz nu rezolvi problemele aparute aici cu eq-uri. Toba mare are nevoie de foarte putin eq daca ai parte de microfoane decente si tobe bine tunate (majoritate sunt cu plasticu din fabrica). Dau banii pe mixere cat casa da un singur microfon decent de toba nu am vazut in romania, unu !!! De tobe nu mai vorbim. La bass, mereu murdar ca nu-s in stare sa bage bani intr-o alimntare curata, fara probleme, intr-un preamp ce poate sa tina foarte mult headroom si un DI mai muuuult decat decant pe bass si chitara. Numai DI-uri de maxim 100 eur bucata daca nu un Behringer. Ma rog, pot sa aberez intr-una ideea e sa sa sa inceapa cu inceputul si sa mearaga pe lant in sus si apoi sa-ti pese de EQ. Eu garantez ca majoritatea cred ca eq-u ii pita cand de fapt e vorba stagiu de gain si summingul si outputul in amplifuri sunt cruciale.
Sorry, tre sa fug.
@westsound Din piesel care le am pe net imi place Little Earthquake de aici: http://www.indabamusic.com/people/soulviasound si imi place mai mult recordingul si mai putin mixingul si masteringul si asta am inregistrat-o cat de cat pe gustul meu in fostul meu studio si plus ca am mai dat si niste sfaturi utile in productie si poate de-aia imi place.
Last edited by soulviasound; 16-04-2010 at 07:22 PM.
Am citit in ultima perioada foarte mult despre inginerie de sunet, si am avut parte si de ceva practica, din pacate prea putina inca ca sa am o ureche de sunetist bun.
Asa basist:
Daca ai un instrument bun, reglat cum trebe (distanta doze garda etc.), o mana formata in ani de cantat, o statie si un cabinet bun (+matzaraia de rigoare de calitate) singurul lucru la care iti trebuie compresie e de siguranta sau mici corectii. De aia trebe sa iti alegi instrumentele pentru stilul care il canti, sa nu te chinui sa sculptezi un ton care sa se potriveasca cu stilul. Cand urci cu trupa pe scena soundul trebe sa fie la locul lui in mix de la repetitii nu sa se bage sunetistul cu eq-uri si compresii grosolane sa te faca sa suni inchegat.
Cu cat corectiile necesare is mai mici cu atat va suna totul mai bine. Luati-va tobarul si chitaristul/claparul/ce-o-fi si faceti piesa sa sune din sala de repe bine si uniforma.
Basul si cu toba mare:
Mic-ul de toba mare e facut sa raspunda exact pe frecventele care le vrei pe toba mare (vezi raspunsul de freq la d112 de la akg) are un boost pe la 90-100 HZ ; 3.5-4 kHZ; 11-12 kHz... exact ce vrei boom si plici. In rest e cam plat. Asta inseamna ca ai loc cu basul sa ocupi mediile joase si sa dai consistenta tonului de toba mare.
Eu stiu 2 moduri de a aranja basul si cu toba mare: basul peste boomul de la toba mare sau peste boomul de la toba mare. Prefer a doua varianta, dar depinde de stil si de tonul trupei. Ca eq e destul de simplu, tai putin o frecventa de la toba mare si vari un boost de la bass pe exact aceasi frecv (asta o fac undeva intre 300 si 700 Hz). In modul asta optii efectul de dunking fara sa triggerui compresie pe bass. Fiecare se va auzi individual dar vor forma un ton plin impreuna.
Bassist sau chitarist:
Ce faci cand chitaristul tau are un ton de care nu ai loc... Discutie avuta azi cu Diz in Manufactura (Timisoara). In primul rand, iti iei chitaristul de guler si il duci la sala de repe, dupa negocieri acute va impartiti banda de frecvente, fie iti da low endul fie te urci peste tonul lui si gasesti undeva o plaja pe mediile joase pe care sa te auzi. Oricat ar vrea chitaristii si oricat de jos s-ar acorda, nu vor avea consistenta de sunet pe bassi si medii joase ca un bass.
Bassul si trupa:
Soundul unei trupe e ca un puzzle, fiecare trebe sa isi gaseasca locul in mix. Partea grea e sa o faci in asa fel incat sa lasi mixul sa respire. 2 contrateme pe o piesa e deja sufiecient, cateodata si prea mult, sincroanele intre instumente ajuta enorm la descongestionarea piesei (mai ales ca la noi unde sunt 2 chitari si o clapa), astfel vei obtine un "nou" intrument care suna a bass-o-chitara, bass-o-toba mare, chitaro-clapa, etc. Dinamica piesei e foarte importanta. O toba mare(+punctare pe bass) venita din liniste va avea un efect mult mai semificativ decat aceasi toba mare venita dupa alte 3 toba mari. Concluzie: incercati sa folositi dinamica pe frecvente cat mai mult.
Compresia:
Stim toti ce e si cam ce face, dar oare stim sa o folosim cum trebe?
Compresia inseamna lipsa de dinamica.
Scenele mari au in exces 80-100KW de putere sonora pentru ca sa duca headroomuri de pana la 20db, asta inseamna ca nu ai nevoie de compresie. Cat de tare dai, atat de tare se aude.
Ca sa intelegem compresia care apare din cauza sistemului de sunet in mod natural.
Sa zicem ca o boxa are 250W RMS, asta inseamna ca duce toata plaja de frecvente pe care o suporta , data la aceasi amplitudine si dezvolta 250W de putere sonora. Cand se intampla asta difuzorul e supus la un stres enorm, trebuie sa vibreze pe foarte multe frecvente deodata.
Specificatiile boxei zic ca are 500W Programable, adica la o piesa normala (care e selectiva in frecvente) poate produce 500W de putere sonora. Nu uitati ca frecventele sunt NOTE muzicale, asta inseamna ca o piesa in A va avea peakuri la 440Hz (+110 220 880 etc. octave+ armonice la volum mai mic).
Acuma, ce se intampla daca toate instrumentele canta A deodata? Difuzorul nu va putea reproduce semnalul de 440Hz la amplitudinea la care trebuie, pentru ca pur si simplu e prea mult pentru el, asta inseamna ca va compresa sunetul pentru frecventa respectiva, fiind limitata fizic.
Synthurile, padurile si chitarile electrice "mananca" cel mai mult in sensul astea, pentru ca tonul lor e bazat pe fundamentala; vocea, chitara acustica, pianul au un timbru bogat de armonice, asta inseamna ca sunt mai putin bazate pe fundamentala. Reverbul, corusul, lampile puse pe o chitara electrica are rolul de a o "inmuia", de a-i colora spectrul de frecvente cu armonice si ca rezultat nu suprasolicita atat de mult difuzorul boxei.
De aceea sistemele de PA au difuri de marimi diferite, crossovere si peak handeling de 4 ori mai mare decat rms-ul.
Un sistem de 2kW in club va suna mai prost la acelasi volum general, decat unul de 4kW din cauza ca cel de 4KW poate suporta dinamica muzicii mult mai bine, implicit totul va suna mai clar mai aerisit.
Cum facem sa sune un sistem PA bine desi nu avem multi wati?
In primul rand, aranjam intrumentele frumos in spectul de frecvente, in asa fel inca sa nu se "manace" unul pe altul.
In al doilea rand folosim stereofonia pentru a impartii sarcina de sunet intre stanga si dreapta. Stereofonia nu inseamna doar sa dam pan la instrument, mai frumos e sa faci eq-uri diferite pentru acelasi instrument pe stanga si dreapta in complementaritate cu celelate semnale care le ai pe partea aia. (eg. pan o chitara in dreapta, pe canalul de stanga a basului poti dai putina prezenta pe el, pentru ai loc sa respiri de chitara, iar pe cel de dreapta esti atent sa nu te bagi penste chitara).
Pe scurt, incerci sa imparti frecventele uniform intre boxe pentru a nu le supra solicta difuzoarele.
In al treilea rand dam cu compresie din procesare, adica cauzam noi o atenuare initiala a semnalui care credem ca v-a "manca" alte elemente din mix. O unealta foarte folositoare aici e compresia multi banda (multi-band compression) pentru ca iti permite sa compresezi doar anumite frecvente, acelea care suprasolicita difuzorul si "manca" din alte intrumente.
Partea buna la compresie e ca permite sa dai semnalul mai tare, pentru ca acuma nu mai are aceasi dinamica ca inainte.
Compresia e ca o femeie: pe cat de buna pare, pe atat poate fi de inselatoare.
Ce poti face cu un eq grafic pe 2 canale si un compresor pe 2 chanale cu sidechain si cu o statie cu loop de efecte?
Te costa minim 330 euro (dbx213 dbx226xl) procesare maxim cat te tine buzunarul (eq Klarck Tehnic si compresor spl pe lampi)
1. Primul gand al meu a fost sa folosesc un eq pentru ton, celalalt eq pentru sidechain la compresor (adica sa ii dau eu pe ce frecvente vreau sa imi aplice compresia care o setez). Eq-ul de ton poate veni dupa semnalul compresat (adica corectezi basul si dupa aia iti faci tonul) sau inainte de compresie (adica iti faci tonul dupa care il corectezi din compresie) ; la a doua varianta trebuie sa am grija sa nu boostez o frecventa de pe ton si dupa aia sa o compresez din nou.
2. Dupa ce am citi postul acesta mi-au mai venit idei. Cum mai am un canal de compresie liber, de ce sa nu il trec prin loopul de efecte, si dau cat de tare vreau din outputul de la compresie, practic outputul de la compresie devine un control de wet-dry pentru cea de-a doua compresie.
Ce zicea Florin de chanal liber si chanal compresat se face de mult in industrie, mai ales la tobe, 1 track tobe naturale si 1 track tobe comprimate. Trackul de tobe naturale se foloste ca "reverb" pentru cele compresate, astfel se obtine un reverb natural propriu pentru instrument, controlabil printr-ul volum de wet-dry.
Daca bagam semnalul de la toba mare pe sidechain va comprima frecventele (de la bass) care vin pe acel semnal cu compresia setata pe compresor. Astfel, teoretic, va "complementariza" basul cu toba mare. Lucru care nu stiu cat de dorit e, pentru ca ar "omora" basul prea mult.
3. Poti sa iesi pe 2 canale in mixer: unul necompresat (din primul eq) si unul compresat (din compresor). Daca vrei si soundul de statie si de cab, depinde doar ce semnal decizi sa amplicifi prin rig, cel compresat sau cel necompresat. (trebe sa verific impedantele de intrare la eq sa fiu sigur ca-s compatibile cu iesirea de la bass, dar nu preavad sa fie foarte mari probleme, daca sunt, un DI inainte de eq rezolva problema).
Abia astepta sa fac configuratia asta sa vad cum suna, personal, as folosi-o doar de "siguranta" in concerte, ca nu cumva, zbatandu-ma pe scena, sa ma ia dracii si sa dau prea tare in bass; asta si... as avea tonul meu portabil frumos intr-o cutie de 5-6U (am un Markbass LMII 250) la max 10kg.
Is foarte multumit de Streamer LX5-ul meu, mare parte din problema de compresie pe bassi si inalte am rezolvat-o din inclinatia dozelor si am observat ca de la un moment dat oricat de tare as da in el, nu suna semnificativ mai tare, ceea ce ma face sa cred ca are compresie naturala din corp, lucru care e super util si ma bucur ca am luat basul asta.
Inca nu mi-as murdarii tonul cu pedale de efect, iar eq-ul de ton e foarte util (e pe 31 de benzi) si pentru a adapta soundul la cabinet (daca nu ma duc cu al meu) si la scena/sala.
Imi voi mai pune in rig pedala de acordat (iar alt element de siguranta) pe linie inainte de procesare, ca daca am nevoie sa ma acordez,l sa nu ma auda toata sala.
Sper ca e de folos. George.
patrucorzi (18-07-2010)
Mersi George pentru postul lung si informativ :-)
Am de adaugat ceva:
Compresia nu inseamna numai "lipsa de dinamica", ea creste RMS-ul sunetului.
Ce inseamna asta.
Lasa Dinamica cantarii - note slabe note tari.
Gandeste-te la unda sunetului, atat.
la WAV
vavu are parti tari si parti joase. Compresia taie partile tari ale vavului, si apoi prin makeup gain, ridica partile joase.
Asta inseamna ca "densitatea sonora" sau "Presiunea" sau "Volumul aparent" este mai mare pentru acelasi volum practic.