Bagajul Necesar Pentru O Cariera De Bassist Pop/rock/metal

Discuție în 'Invata & Ajuta' creată de Florin Barbu, 1 Noi 2016.

 1. Florin Barbu

  Florin Barbu XBASS Membru personal Supporting Member

  Te afli la inceput de drum, totul este atat de greu, nici nu stii de unde sa incepi! Cunosc foarte bine starea asta, am trecut bineinteles si eu prin ea :)

  M-am gandit sa iti scriu aici care este bagajul minim, suficient pentru a avea o cariera de succes in sfera pop/rock/metal, si poate te ajuta sa iti alegi prioritatile :)

  TEORIE

  Sunt necesare cunostinte minime teoretice,
  - cum se formeaza acordurile, in special major/ minor/ dominant7/ half diminished.
  - gamele si arpegiile aferente lor, pe 2 octave.

  Cred ca poti supravietui cu atat. Vei invata multe pe parcurs pornind de la aceasta baza insa nimeni nu se va astepta sa cunosti mult mai mult de atat ca baza.
  In orice trupa vei fi va exista cel putin un coleg mai mult decat dornic sa iti scrie liniile de bass. De fapt compunerea liniilor de bass este un privilegiu, nu o obligatie, in marea majoritate a trupelor :)

  AUZ

  Se dezvolta prin antrenament.
  Este bine sa auzi acordurile minor/ major/ dominant7/ half diminished.
  Este bine sa auzi intervale (secunda, terta mica, terta mare, etc)
  Cel mai important insa este sa auzi si sa recunosti structuri armonice, coloana vertebrala a muzicii. Sa inveti sistemul de notatie cu numere Nashville, si sa recunosti cat mai multe structuri armonice. Pentru asta, ajuta sa asculti analititc cat mai multa muzica, si cel putin de fiecare data cand iti place o piesa sa ii analizezi armonia, si apoi sa te gandesti in ce piese ai mai auzit acel mers armonic. Google ajuta si el :)

  TEHNICA

  Inlocuieste acest titlu cu CONTROL.
  Lickuri rapide, solouri, extravagante, slap, tapping nu impresioneaza aproape pe nimeni in "Liga Mare". Ai dobandit din astea pe parcurs? Este excelent, esti si mai tare!!!

  Ce trebuie insa sa ai este CONTROL

  COntrol absolut asupra instrumentului tau.
  Control ritmic - sa stapanesti foarte bine ritmul, sa ai ritm si cand canti nota, sa ai ritm si cand opresti nota. Momentul in care opresti nota face diferenta intre baieti si barbati... dintotdeauna :)
  Control dinamic - sa poti sa canti incet, mediu si tare orice partitura. Sa poti sa accentuezi orice nota la cerere, in price nivel.
  Control al articularii - Legato, Staccatto, Non- Legato, sa articulezi foarte muzical si natural tot ceea ce canti.
  Control al sunetului - si aici este vorba de sunetul care iese din mainile tale! Sa poti obtine la cerere ton atacat sau moale, rotund sau plescait sau marait, sau cloncanit, sau mut, sau...

  ATENTIE!!!!
  Modul de ciupire a notelor are legatura in primul rand cu Controlul Sunetului si al Articularii!!!
  Daca ciupesti cu degetele este pentru ca vrei un sunet rotund, si poate non-legato.
  Daca canti cu pana, probabil cauti un sunet deschis si marait, si o continuitate a notelor greu de obtinut cu degetele. Daca faci slap o faci pentru sunetul lui, si pentru atacul percusiv.

  Nu este nevoie sa studiezi aceste tehnici de dragul lor. Este nevoie sa le cunosti atat cat sa iti poti controla instrumentul folosindu-le. Daca trupa iti va propune vreodata un pasaj complicat, vei avea tot timpul din lume sa il pregatesti :)
  Fiecare muzician are "gaurile lui", nu se va supara nimeni daca nu conosti o tehnica avansata, o poti invata... Este foarte grav insa sa ai un slab control al dinamicii de exemplu.


  ........................
  Ceea ce urmeaza, atarna de doua ori mai mult decat ce am scris pana acum. Colegi te vor ajuta cu drag sa depasesti orice obstacol daca:
  PUNTUALITATE
  In sensul strict al cuvantului! Nu intarzia niciodata, x oameni vor astepta dupa tine. Nu le place asta....  CAPACITATE DE ORGANIZARE/ STRUCTURARE

  Trebuie sa ai metoda. Chiar daca nu stii sa executi ultima extravaganta tehnica aparuta, trebuie sa ai in bagaj metoda prin care stii sigur ca o poti invata in 72 de ore :)  DEDICATIE/ LOIALITATE
  Decesul unui membru de familie este motiv sa nu vii la repetitie. Cam asa se pune problema acolo unde vrei sa ajungi. Prieteni, poate si familia se vor indeparta de tine, pentru ca vei fi mai aproape de trupa decat de ei. Esti capabil de asta?

  BUN MANAGEMENT AL STRESSULUI SI OBOSELII

  Te asteapta multe nopti nedormite in sir, programe infernale de turneu studio/repetitii. Fii sigur ca faci bine fata stressului si oboselii inainte sa iti treaca macar prin cap sa ai o cariera din asta. Nu multi rezista, si aproximativ 70% sunt afectati emotional.

  CARACTER/ TEMPERAMENT BUN

  Fii deschis la ideile altor persoane. Lasa de la tine. Fii generos, asculta, invata, incearca, zambeste! Nu ii impovara pe altii cu problemele tale, rezolvati-le singur! Asculta mult, vorbeste putin. Turneul probabil te va afecta emotional, incearca sa te tii bine pana ajungi ascasa si durmi 1-2 nopti. Nu intra in polemici, nu lua decizii pripite, nu spune lucruri grele in turneu! Fii pozitiv, energic, implicat, fii un sprijin pentru colegii tai!
  Fii lumina pentru publicul tau, urca pe scena numai atunci cand esti pregatit sa transmiti emotie.

  SANATATE FIZICA

  Un muzician trebuie sa se vada ca un atlet de performanta. Sa fie mereu sanatos si apt pentru efort intens. Exclus abuzul de alcool si droguri, nu ajungi departe! Odihna este o necesitate!

  ..............................................

  Am tinut neaparat sa scriu mesajul de mai sus, pentru ca asa cum vezi, majoritatea calitatilor necesare pe care trebuie sa le ai in bagaj nici macar nu tin de bas :)
  Si categoric, calitatile nemuzicale vor face mai degraba diferenta intre o cariera de succes si un esec! Este bine sa ai lucrurile in perspectiva, nu-i asa?

  :)
  Flo
   
  Elena Alexandra, Horia Ciogu, sL33py și alți 12 apreciază asta.
 2. Adrian Ciuplea

  Adrian Ciuplea VIŢA DE VIE

  Excelent post Florine, imi aduc aminte acum vreo 10 ani cand imi spuneai aceleasi lucruri, si uite ca am reusit sa aplic o buna parte din ele in aceasta ultima decada.

  Inca am o problema la punctualitate. Fac ce fac si tot intarzii 10 minute. :(
   
  Florin Barbu apreciază asta.
 3. Osama

  Osama Dereglat

  Wow, chiar wow.
  Super articol Flo.
   
  Florin Barbu apreciază asta.

Distribuie pagina asta