Demian - Tatran

Discuție în 'Invata & Ajuta' creată de dan.c, 1 Dec 2017.

 1. dan.c

  dan.c New Member


  Salutare! Piesa asta are niste schimbări armonice foarte interesante (cel puțin pentru mine)
  Practic melodia incepe pe un fel de do# major, se mută apoi pe re# maj, mai sare încă odată până la fa maj, apoi cade pe do major si urca in re. Urmează apoi un interludiu pe la bemol major cred și se ia de la capăt dar de data asta rămâne pe re maj (si minor mai degrabă).( De fapt la toate gamele care le-am zis cred că e de fapt relativa lor minora). După e ceva improvizație pe La b lidian. Sper că nu vorbesc prostii:)) cum vi se pare?
   
  Gagyi József apreciază asta.
 2. Florin Barbu

  Florin Barbu XBASS Membru personal Supporting Member

  Am sa ma uit, armonia este putin peste nivelul meu de intelegere imediat, trebuie sa analizez putin, si sa invat un truc nou de aici. Este foarte misto, multumesc de share!!!

  Abia astept sa vina cineva cu mai multe cunostinte de armonie sa faca putina lumina, mi-ar placea sa inteleg si eu mai bine piesa asta frumoasa!

  Pot sa iti zic insa care este primul lucru care imi trece prin cap :) Incerc sa ascult DE UNDE vine piesa. Evident, nu este bazata pe muzica vestica, ci are adanci radacini latino americane, atate ritmic cat si melodico- armonic. Ei practic canta ceva ce in alta cultura este probabil vocabular de baza. Si daca vrei sa o intelegi bine, este o idee buna sa asculti putin acele genuri muzicale. Eu asa fac.
   
 3. dan.c

  dan.c New Member

  Dada, îi ascult de ceva vreme și nu prea canta cum cantam noi, îs evrei, se simte influența în alte piese de ale lor. Totuși deși pare "super complicat" la începutul cum se tot schimba, am observat o oarecare logica in ce se întâmplă, totul merge într-un mod natural și legat.
   
 4. Osama

  Osama Dereglat

  Wow ce mai piesa, m-a bagat putin in ceata si nu stiu de ce imi aduce putin aminte de Kara Toprak a lui Asik Veysel, tot ce am putut sa imi dau seama (si sunt sincer mirat ca am reusit) in legatura cu armonia e progresia de pe A-ul temei (adica prima data cand incepe tema si tot a doua data cand se reia) e (cred) un i-VI-III-VII pe Do minor apoi pe Re (opinia neavizata scoasa dupa ureche si nu in ultimul rand necalificata). In caz ca nu stii felul asta de a scrie progresiile, literele mici reprezinta acorduri minore si cele mari reprezinta acorduri majore.

  Dupa ce am stat si m-am gandit, e posibil ca al 2-lea acord (adica cel bazat pe treapta a 6-a deci de pe La) sa fie chiar dominant caci gama iti permite si suna putin putin tensionat (urechilor mele cel putin).

  Piesa asta e senzatie, ma face sa ma intreb care e centrul tonal, as vrea sa cred ca e Do, dar probabil ma insel si nu vad bigger picture-ul.

  Sper ca nu te-am incurcat si poate si ca te-am ajutat cumva cu armonia (desi ma indoiesc ca ti-am spus ceva ce nu stiai deja)

  Elementul care pentru mine face piesa sa straluceasca e dialogul pe care il auzi pe langa melodia generala, inchideti ochii si asculta cum bateria si chitarele vorbesc impreuna cu ascultatorul, e foarte de conversatie piesa asta in sensul ca melodia imi da senzatia ca e vorbita nu interpretata.
   
  Ultima editare: 1 Dec 2017
  Adrian Ciuplea și dan.c apreciază asta.
 5. Florin Barbu

  Florin Barbu XBASS Membru personal Supporting Member

  Wow, frumoasa analiza Osama!!!!
  Daca ai decis care e I, adica i, stii si care este centrul :)
   
 6. dan.c

  dan.c New Member

  Superb!
   
 7. Osama

  Osama Dereglat

  Multumesc Flo, incerc.
   
 8. Florin Barbu

  Florin Barbu XBASS Membru personal Supporting Member

  Stii ce e superb? Ca nu am vazt-o venind!!! LOL!!!

  Osama , just WOW, mate!!!

  Iubesc locul asta, si aceasta este genul de comunitate pe care mi-o doresc, o comunitate orizontala, in care toti avem de invatat unii de la altii, si in care oricine invata sa straluceasca!!!

  Va iubesc!
  Flo
   
  dan.c apreciază asta.
 9. Osama

  Osama Dereglat

  Iubirea data e iubire primita Flo, multumim ca esti aici cu noi.
   
  Florin Barbu apreciază asta.
 10. dan.c

  dan.c New Member

  Daca va place piesa asta le puteți adora și pe celelalte pe canalul lor de Youtube. Unele îs nebunie curata, piesa asta e dintre cele simple. Liniile de bass sunt chiar originale fata de ce aud in general la trupe, o adevărată inspirație.
   
  Florin Barbu apreciază asta.
 11. Horia Ciogu

  Horia Ciogu Veteran

  Vai ce bine canta astia! Noua mea formatie preferata.
   
  dan.c și Florin Barbu apreciază asta.
 12. dan.c

  dan.c New Member

  Nebunie, nu?:p
   

Distribuie pagina asta