Eficientizare Rutina De Exersat

Discuție în 'Invata & Ajuta' creată de Lazi Ardeljan, 1 Iun 2016.

 1. Pushki

  Pushki Junior Member

  Daca vrei sa intelegi prog-ul, trebuie doar sa asculti cat mai multe trupe din acest gen, si o sa incepi sa observi pattern-uri care se repeta, si cu care iti vei da seama despre ce masuri e vorba.
  Dar un lucru pe care l-am mai facut eu sa ma ajute sa inteleg poliritmi si alte dinastea, a fost efectiv sa imi scriu cu pixul pe hartie ce auzeam, ca si cum ai incerca sa transpui fonetic in scris, astfel incat sa descopar unde incepea tema si unde se termina. Apoi devine mai simplu sa urmaresti, ca majoritatea pieselor care in aparenta sunt foarte ciudate, sunt de fapt simple, doar ca secretul lor e bine ascuns :))

  PS: si pentru ca te cunosc, la tine mai e si chestia ca te limitezi la putine trupe. Ce trupe de prog asculti tu cu exceptia Periphery / Tesseract / Karnivool? :))
   
  Andrei Zamfir apreciază asta.
 2. Adrian Ciuplea

  Adrian Ciuplea VIŢA DE VIE

  da, e tricky, pt ca iti sunt neclare conceptele. Oricum ar fi, Djent-ul are niste particularitati care nu sunt deloc usoare.

  Una din intrebarile pe care o puneam des lui Cezar (VdV) era: tu cum judeci pasajul x? Ma ajuta des chestia asta

  Daca faza cu invatatul pieselor in timp scurt si eficient o ai deja, atunci cred ca trebuie sa te focusezi pe executie.
   
  Andrei Zamfir apreciază asta.
 3. Snuffie

  Snuffie Junior Member

  Eu te inteleg aici,de vreo 2 saptamani ascult Pi-ul de la After The Burial,si nu ma las pana nu o sa-i dau de cap,personal o consider cea mai grea piesa din punct de vedere ritmic in care m-am bagat sa-i fac cover :))
   
  Adrian Ciuplea și Andrei Zamfir apreciază asta.
 4. Andrei Zamfir

  Andrei Zamfir Fender Club Owner

  Ii inteleg logica lui Cezar, insa nu pot sa o pun in aplicare. Pe sistemul "teoria o stim, practica ne omoara". :))
  Cumva, da, trebuie sa lucrez la executie, dar e un blocaj. E ca si cand trebuie sa scrii o mare compunere. Stii tema, intelegi tema pe care trebuie sa scrii, dar nu stii cum ar trebui sa vina cand o pui pe foaie.
   
  stefan_moraru apreciază asta.
 5. Adrian Ciuplea

  Adrian Ciuplea VIŢA DE VIE

  stiu, inteleg perfect. Spune-mi, cum studiezi de obicei?

  Iti raspund maine, ma bag la somn, e 02.21 :)
   
  Andrei Zamfir apreciază asta.
 6. Florin Barbu

  Florin Barbu XBASS Membru personal Supporting Member

  Andrei, asta se arata a fi un topic interesat de discutat separat. Vrei sa deschizi un topic, cu o piesa specifica de exemplu sa o analizam? Iti promit ca este mult mai usor decat pare :)
   
  stefan_moraru apreciază asta.
 7. Lazi Ardeljan

  Lazi Ardeljan Junior Member Supporting Member

  adrian: nothing special, B, E, A major pornind cu index, middle si degetul mic :)
   
 8. Gagyi József

  Gagyi József Junior Member

  Multumesc pentru indrumari. Idea este ca nu am cantat aproape de 10 ani. toamna trecuta am primit o oferta de a canta. Si cum se zice pofta vine mancad si asa cu muzica. Mi-am pus si eu intrebarea intrun mod serios cine vreu sa devin si ce vreu sa obtin. Perspective am insa trebuie sa pornesc de unde ma aflu, adica cantatlul la petreceri, si sa fiu cat mai flexibil in domeniu sa ma pun la punct cu carentele atat tehnic cat si ca repertoriu. In acei 10 ani cand nu am cantat nu am ascultat nici muzica. Asa ca un prim obiectiv este recuperarea. Stii in coplilaria mea cand parintii ma ducea la circ in vremea respectiva circurile aveau propriile formatii. Cand am inceput sa ma aocup de muzica visul meu era sa canr intro formatie de acest gen. Oricum implace mult muzica, implace sa cant ma simt bine facand lucruri de ori ce gen ce tine de muzica.
   
  stefan_moraru apreciază asta.
 9. stefan_moraru

  stefan_moraru Senior Member Senior Member

  În cazul meu a funcționat strategia de a asculta cât mai puțin spre deloc, muzică bazată exclusiv pe măsuri de 4/4, atunci când eram în plin proces de învățare a unei piese specifice genului.
   
  Florin Barbu apreciază asta.
 10. Andrei Zamfir

  Andrei Zamfir Fender Club Owner

  Cumva cam asa fac si eu, dar ascult numai melodia aia ca sa-mi intre bine in cap. :))

  Sent from my HTC One using Tapatalk
   
  stefan_moraru apreciază asta.
 11. stefan_moraru

  stefan_moraru Senior Member Senior Member

  Evident e o chestiune de mind-setting. Îmi aduc aminte când începusem să studiez piese de la Symphony X; aveam tendința să aștept ca ritmul tobei să fie pe 4/4...mereu așteptam bătaia aia de premier pe timpul 4...abia atunci m-am trezit la realitate. :D De la prea mult exersat optimi pe piese AC/DC, creierul are tendința de a uniformiza toata muzica pe care o aud în măsuri de 4/4. :))
   
  Adrian Ciuplea și Florin Barbu apreciază asta.
 12. Florin Barbu

  Florin Barbu XBASS Membru personal Supporting Member

  Foarte tare, Stefan! Ma pregateam sa elaborez un raspuns, dar tot cu asta as fi inceput. Trebuie sa incerci sa te eliberezi de "puscaria" 4/4 si sa asculti si alta muzica, muzica altor culturi.
  Daca iti place o piesa suficient de mult cat sa vrei sa o inveti, inseamna ca ritmul ei are o poveste interesanta. Chiar daca nu este 4/4, fiecare cantec are un dans al lui. Sa iti scrii o partitura ritmica este un plus, dar trebuie sa incepi prina a-l intelege cu corpul, sa vezi cum "se misca". Cel putin asa fac eu.
  Si apropos de partitura ritmica, eu fac una mai simplificata si puternica vizual :) Iau cea mai mica subdiviziune, sa zicem sasiprezecimea. Nici macar nu o notez ca atare, trag un bat, din comoditate. Numar cate intra intr-o masura si trag bete. Apoi pun accenti deasupra lor, si legato -uri unde sunt note mai lungi, de ex optimi. Devine foarte usor sa intelegi un pattern daca il notezi asa, dar really, trebuie sa il poti dansa inainte :)
   
  stefan_moraru și Andrei Zamfir apreciază asta.

Distribuie pagina asta