Problema sprijin deget

Discuție în 'Invata & Ajuta' creată de DMustaine, 20 Dec 2010.

 1. DMustaine

  DMustaine Junior Member

  Salut.


  cred ca am o problema.cand am de cantat parti care sunt pe primele doua corzi,E A,nu pot sa imi sprijin degetul mare de doza,ma simt incomod...si nu stiu cum sa va explic,,mai mult o tin in aer.doar asa pot sa cant pe primele doua corzi


  e vreo problema cu asta?
   
 2. Tibi Dutu

  Tibi Dutu Senior Member Senior Member

  Nu este nici o problema. Canta cum ti se pare tie ca-ti este mai comod. Nici eu nu-mi sprijin degetul mare(police,polex) pe doze decat rareori. Mai mult il folosesc pentru a bloca corzile superioare celei pe care o atac in acel moment pentru a nu avea zgomote parazite. Incearca si exerseaza si vei vedea ca ajuta,mai ales in pasajele rapide. Atentie degetul mare sa fie in contact permanent pe corzile superioare(sa existe o usoara tendinta de a-l duce spre podul palmei). Succes!!!
   
 3. basicly6

  basicly6 Member

  Daca te simti incomod si i-ti oboseste bratul in mijlocul piesei, atunci asta poate fi o problema pentru tine. Ai incearcat sa te folosesti mai mult de corzile basului pentru a-ti sprijini mana?
   
 4. Diz

  Diz Super Moderator Senior Member

  Si eu fac ca Dutzu, cand cant pe Sol de exemplu degetu mare imi sta pe Re pentru a o tine "muta" daca o lovesc din greseala la pasaje rapide. Cand cant pe cea mai groasa coarda in schimb, degetu sta pe doze... am gasit lucru asta foarte util deoarece am mai muta fermitate si atac in mana dreapta pentru ca am un punct de sprijin (doza/coarda vecina). Eu as mai exersa in locul tau, macar cand cant pe cea mai groasa coarda sa sprijin degetu pe doza, iar in rest pe coarda imediat mai groasa. Ajuta mult sa ai un spirjin pentru ca ai dinamica si expresivitate mult mai mare in mana dreapta.


  Foarte multi basisti pe care i-am intalnit nici nu isi dau seama din pacate cat de importanta este mana dreapta. Dupa parerea mea, daca nu ai viteza f mare mare la stanga nu e nicio tragedie dar daca nu ai dinamica, echilibru si expresivitate in dreapta e dezastru. Si daca vei canta 3 note acelea nu vor suna cum trebuie... prea multi isi centreaza intreaga atentie spre mana stanga pentru ca acolo se schimba notele, acolo se intampla "muzica"... pana cand canta pe o scena mare cu amplificare f buna si se sperie de cum suna defapt :)


  Ca o solutie alternativa poti sa iti cauti un thumb rest (o bucatica de lemn prinsa in suruburi de corpul basului - cum aveau fenderurile mai vechi) si sa ti-o pozitionezi unde iti este tie comod!


  Bafta! ;)


  LE: ah, era sa si uit de factorul oboseala. Daca nu sprijini pe nimic iti va obosi mana mult mai repede si nu vei avea mobilitatea sa ciupesti cum trebe, pentru ca o parte din muschii bratului/antebratului sunt ocupati sa o tina acolo :)
   
  Ultima editare de un moderator: 20 Dec 2010
 5. DMustaine

  DMustaine Junior Member

  am observat ca oboseste mana...nu am probleme sa ma sprijin cu degetul pe doza cand cant pe ultimele 2 corzi,sau sa ma sprijin de E...dar cand cant pe primele doua si imi pun degetul pe doza,am senzatia ca o sa imi scape degetul:))si ma simt incomod
   
 6. basicly6

  basicly6 Member

  Mi sa intamplat si mie cand am inceput sa studiez basul , dupa o ora de zdranga-zdranga i-mi amortea bratul tare rau iar degetele parca prindeau vointa proprie,si scormoneau prin corzi ca un ventilator stricat, si tot asa pana cand intr-o seara am stat de vorba cu basarul din Pacifica, un tip super de treaba, despre problema asta, si in esenta mi-a dat acelasi sfat ca si basistul acesta: [video=youtube;QIp_tbb9qO8]http://www.youtube.com/watch?v=QIp_tbb9qO8 Dupa o saptamana de studiu de o ora..doua pe zi, mi-a intrat in reflex si de atunci nu mai am probleme la o cantare mai lunga.
   

Distribuie pagina asta