Studiu De Caz: Muse - Hysteria

Discuție în 'Invata & Ajuta' creată de Tudor Lupascu, 13 Dec 2016.

 1. Tudor Lupascu

  Tudor Lupascu Active Member Xbass Sponsor Senior Member

  Prolog: Ma uitam la review-ul Darkglass a lui Adi Seven, la feedback-ul lui Răzvan Brăileanu si sfatul lui Florin Barbu si am zis sa incerc sa teoretizez ceva ce stiam practic. Mentionez ca-i doar experienta mea si nu pot garanta ca-i "lana de aur" pentru toata lumea.

  1) Daca piesa-i maraton, incearca s-o faci sprint. :)) Coincidenta face ca asa se si antreneaza alergatorii de distante lungi. Impart distanta totala in segmente mai mici si le alearga la viteza mai mare. Revenind la bas, piesa trebuie segmentata si cantata la tempo-uri mai rapide. Eu i-am adaugat 39 de bpm in 4 zile, in conditiile in care nu stiam sa cant deloc piesa si n-am stat mai mult de 3 ore cumulat pe ea.

  2) Sfatul pe care-l da Florin pentru slap-uri (i.e. "Sa fie mana relaxata") se aplica si la genul asta de piesa/linie. Nu zic ca-i imposibil de facut cu o tehnica din "manual", dar daca suferiti de probleme articulare o sa fie destul de dificil (si pe care dintre noi nu-i dor mainile?! :p). Avantajul punctului 1) este ca la un tempo mai alert, NU ai de ales decat sa folosesti tehnica cea mai naturala. Lasati mana sa gandeasca. :D Asta a fost revelatia cand am vazut sfatul lui Flo' cu rotatia de antebrat.

  3) Am filmat linia (sau na... o improvizatie din linie) pentru a exemplifica punctul 2). Foarte rar o sa vedeti o pozitie a mainii stangi "cromatica" ("clasica"), ci un deget aproape de/pe fingerboard/corzi si celelalte "lovind"/"dansand" (poate e mult spus).

  Sper ca ajuta catusi de putin.
  Ahh... si-mi cer scuze pentru ignoranta in ceea ce priveste Muse si pentru ca-s mai degraba povestitor decat teoretican. :))

   
 2. Florin Barbu

  Florin Barbu XBASS Membru personal Supporting Member

 3. Adrian Ciuplea

  Adrian Ciuplea VIŢA DE VIE

  wow, f tare

  desi linia nu e exacta, am inteles f bine mesajul tau. F interesant asta cu piesa maraton vs sprint. nu m-am ganditi niciodata asa la chestia asta

  De la ce tempo ai inceput-o?
   
 4. Tudor Lupascu

  Tudor Lupascu Active Member Xbass Sponsor Senior Member

  Mersi, Adi. Da... n-am avut rabdare sa scot linia originala asa cum trebuie.
  Am inceput un pic sub tempo-ul piesei (188... na... 94, dar prefer optimea), de la 170 si am urcat pana la 227. :)
  Si inca ceva ce-am uitat sa spun: Luand in considerare ca la o linie de genul este usor sa ai fretbuzz, sa atingi alte corzi, sa nu faci muting-ul cand trebuie, daca o am de invatat in timp scurt, o studiez cu un ton bogat in inalte si medii, ceva care sa nu ierte nicio greseala. E frustrant ca-ti pui singur bete-n roate, dar rezultatul e pe masura. :)
   
  Ultima editare: 15 Dec 2016
  Eduard-Alexandru apreciază asta.
 5. Adrian Ciuplea

  Adrian Ciuplea VIŢA DE VIE

  Foarte interessant, nu m-am gandit niciodata la asta. Cred ca totusi mi-ar fi greu sa studiez asa, probabil tonul m-ar enerva ingrozitor :)
   
  Tudor Lupascu apreciază asta.
 6. Tudor Lupascu

  Tudor Lupascu Active Member Xbass Sponsor Senior Member

  E groaznic! :)) O fac doar in cazuri de forta majora.
  Povestea a inceput acu' vreo 2 ani cand am fost nevoit sa cant cu basul de rezerva, un Dimavery cu care nu aveai ce cauta pe slap-uri sau dupa tasta 10, dar eu aveam linii cu flageolete :)) Dupa ce-am reusit sa scot ceva din el, mi-am dat seama ca pe un instrument decent imi ieseau fara problema, deci am ramas cu ideea ca daca ce-i greu suna bine (suportabil) in conditii nefavorabile, suna bine oricand.
   
  Florin Barbu apreciază asta.
 7. Florin Barbu

  Florin Barbu XBASS Membru personal Supporting Member

  Foarte misto! Atentie insa, aici nu sunt hammer on-uri, dreapta trebuie sa sune ciocan pe fiecare nota :)
   
  Tudor Lupascu apreciază asta.
 8. Tudor Lupascu

  Tudor Lupascu Active Member Xbass Sponsor Senior Member

  Buna observatie. :D Am ascultat acu' si piesa si asa-i.
   
 9. Adrian Ciuplea

  Adrian Ciuplea VIŢA DE VIE

  interesant, eu stiam ca e cu hammer-ons
   
 10. Tudor Lupascu

  Tudor Lupascu Active Member Xbass Sponsor Senior Member

  Regresia de la sfarsitul liniei e cu pull-offs. In rest nu cred. Dar si linia originala e destul de fuzzy si procesata, deci nu bag mana-n foc. :)
   
 11. Florin Barbu

  Florin Barbu XBASS Membru personal Supporting Member

  Strofa e tot ciocan! Asculta aici, dar pune ceva, o casca pe cap :)
   
  Snuffie, Tudor Lupascu și Adrian Ciuplea apreciază asta.
 12. Florin Barbu

  Florin Barbu XBASS Membru personal Supporting Member

  Nu e cu pulloff, e tot ciocan.
  Un marr sfat pe care din fericire l-am primit foarte la inceput, a fost sa imi dau silinta sa cant cat mai mult ca si cum ar fi sequencer- bass programat. In special la giguri pop. Orice ai face vei aduce o parte din "umanul" din tine, mai ales ca esti foarte muzical.
   
  Eduard-Alexandru și Tudor Lupascu apreciază asta.

Distribuie pagina asta