Tehnica Panatie - De Adrian Bortun (timpuri Noi, Partizan)

Discuție în 'Invata & Ajuta' creată de bac, 23 Feb 2005.

 1. bac

  bac PARTIZAN Senior Member

  "DESPRE PANA"


  Desi e considerata ca fiind chitaristica tehnica de pana e f. utila cand ai de cantat punk, heavy, si in general cand ai de cantat continuu 8-mi 16-mi pe aceiasi nota.


  (pt. funk blues rock'n'roll e preferabil sa cinti cu degetele sau slap/pop ... de culoratura e bine sa stii taping si flageoleti)


  revenind la pana uite cum vad eu lucrurile:


  pornim de la a canta 1 nota pe 1 singura coarda


  * cum se tine pana


  exista metode de prindere cu 2 degete (degetul mare P si aratator I) sau 3 deg (+ mijlociul M)...


  ... personal cred ca cea mai buna otiune e sa folosesti doar 2 degete P+I sa intinzi degetul mic sa-l sprijini impreuna cu muchia palmei pe corzi...vei observa ca ramine om distanta mica chiar in dreptul corzii pe care pui pana, in rest corzile celelalte fiind estompate...daca apesi muchia palmei mai mult poti ajunge sa obtii note mute-tate cam ca la metalisti... tehnica cu 2 degete permite si asa zisul "cantat cu pana din degete" prin imobilizarea palmei si flexarea incheieturilor de la degete


  * cum ataca coarda?


  metode de atacare a corzii cu pana paralel sau inclinata in sus (cu muchia dinspre grif apenei usor ridicat ... altfel spus rotita in sens trigonometric privind spre bas ) sau in jos...principial ar trebui sa fie paralela pt. ca numita de acum doun strike "Dn" sa sune lafel cu "Up" strike dar in realitate e imposibil ... egalizarea se va produce numai ca senzatie si prin miscarile compensatorii pe care mina le va face de la sine (dupa mult studiu)... de observat ca folosind pana rotita in sus se mareste atacul notei obtinute (sunet mai intepat), cu pana rotita in jos nota pare mai ampla si cu mai mult sustain dar lipsita de atac si usor scartaita (scratch de coarda)...de tinut minte ca uneori e folositor sa relaxezi stringerea penei ca sa se poata mula pe coarda (simularea cantatului cu degetele)


  *care este miscarea mainii drepte?


  mana dreapta trebuie sa miste in continuu si sa dea in gol notele ce nu trebuie atacate .... Dn Up Dn ......


  as recomanda 2 exercitii ..


  exct1 .. 4-mi Dn Dn Dn Dn avand grija ca mana sa faca mascarea up in aer ..... apoi 8-mi Dn Up Dn Up ........ apoi combinatii optinute prin omiterea unei otimi Dn _ Dn Up Dn _ Dn Up ...etc.


  (sfat Dn trebuie gindita ca miscare pe timp/ Up miscare pe contra)


  exct2 trioleti de 8-ime Dn Up Dn , Up Dn Up , Dn Up Dn, etc avind grija sa accentuezi prima nota din triolet (asta intareste si formeaza modul de


  atacare a corzii)


  * cum se trece de la o coarda la alta?


  prin practicarea unor exercitii simple care sa implice 2 corzi adiacente mana isi formeaza reflexe de culisare trasversal pe corzi si invata dimensiunile basului ...miscarea poate fi din umar daca vrei, din cot, incheietura palmei, numai din degetele de prindere a penei sau cite un pic din toate ...vei vedea ca pe masura ce maresti viteza trebuie sa renunti la segmentele lungi ale bratului care dat. dimensiunii nu pot fi decit lente ...


  ca sa inchei o sa zic la fel ca Xbass de metronom ... e cel mai onest partener de cantat ... la inceput e frustrant pt ca nu te mai lasa sa te amagesti dar dupa ce te obisnuiesti iti da mare incredere ....


  ..teoretic se repeta lent si cu grija la accenti pina mana si capul isi formeaza un reflex asupra exercitiului ales apoi treptat se mareste viteza ... e bine sa fii inventiv si sa-ti construiesti exercitii diversificate ... e bine sa-ti faci exercitii di bucatele de melodii simple ....


  gata HO


  Sper sa fie de folos si sa nu fi plictisit lungindu-ma


  Pa
   
  Ultima editare de un moderator: 5 Iun 2016
 2. IplaYbasS

  IplaYbasS Senior Member Senior Member

  :shock: ... foarte interesant...cu toate ca nu sunt foarte interesat de tehnica cred ca o sa ma duc azi sa-mi iau o bucata de plaztek de la muzica si o sa ma apuc de studiat....nu se stie cand e nevoie de asa ceva :wink:


  b-bay
   
 3. fluffyone

  fluffyone Senior Member Senior Member

  Multumesc pentru informatii, asa stiu precis ca sunt corecte. Sper sa fie de folos tuturor celor care calca pe forum.
   
 4. k3liutZu

  k3liutZu Member Senior Member

  mmm, foarte frumos expus
   
 5. Storm

  Storm Senior Member

  Bortun, foarte bine explicat. Dupa asa o explicatie pana si eu cred ca m-am prins desi ma uit la pana ca o curca in lemne.


  Mai urmeaza sa ne spui despre slap :D


  Dati cu basul


  Storm
   
 6. Florin Barbu

  Florin Barbu XBASS Membru personal Supporting Member

  Am scormonit prin forum, si am gasit acest articol scris de Adrian Bortun. Unul din cei mai articulati si muzicali bassisti ever!
   
  Andrei Zamfir, stefan_moraru și Adi Seven apreciază asta.
 7. stefan_moraru

  stefan_moraru Senior Member Senior Member

  .....daaaaaaaaaa. ADRIAN BORȚUN RULZ !!! Îl ascult încă din 1998 și am și acum același feeling ca în adolescență când ascultam pentru prima oara ceva mișto.
   

Distribuie pagina asta