"trambulina" Spre Un Balans Mai Bun :)

Discuție în 'Invata & Ajuta' creată de Florin Barbu, 21 Oct 2016.

 1. Florin Barbu

  Florin Barbu XBASS Membru personal Supporting Member

  Un adevar mai putin evident pentru incepatori este ca setul de abilitati necesare pentru a fi un bassist profesionist este putin diferit decat ceea ce pare la prima vedere.

  O mare abilitate necesare este aceea de a controla in cel mai mic detaliu, si cu precizie microscopica nuantele din fiecare nota a liniei de bass. Asta este in contradictie cu tendinta de a invata cat mai multe lucruri deodata :)
  Alege cel mai simplu lucru, si pune lupa pe el. Cum pui lupa? Simplu pornesti metronomul si pui un tempo mic. Ce inseamna tempo mic? Pentru mine inseamna 90 - 100 BPM pe fiecare nota (Atentie, nu vorbesc de tempoul piesei!!!!)
  Adica daca ai o linie cu optimi, pun metronomul la 100, si stiu ca metronomul imi bate optimi. Asta inseamna un tempo real 50!!! Daca cant saisprezecimi, pun metronomul la 100, si stiu ca metronomul bate saisprezecimi. Asta inseamna un tempo real 25!!!
  La acel tempo mic, sunt atent la fiecare mica inflexiune, ce nota accentuez, ce nota nu accentuez, cum leg si articulez notele, etc. Incerc sa ii dau un vibe cat mai muzical
  !!!!!!!! - Evit plictiseala tempoului scazut compensand prin pasiune. Cant cat mai apasat pot, si exagerez acentii. Cant ca si cum linia de bass ar fi scrisa la acel tempo, ca si cum ar fi o balada rock pe care o cant cu pasiune.

  Ok, sa revin la subiect :)

  In clipul de mai jos va arat un mic truc care ma ajuta sa dau o senzatie de "curgere" de "mers inainte" de continuitate liniilor de bass.
  Intotdeauna consider ultima nota din masura ca fiind legata de prima nota din masura urmatoare, o nota care duce la masura urmatoare. Prin urmare o accentuez, "calc" bine pe ea, la fel cum gimnastii lovesc bine in trambulina inainte de a executa o saritura spectaculoasa.

  In general acea nota este considerata neimportanta in economia unei linii de bass, si avem tendinta de a o ignora, ba chiar sa fim neatenti ritmic cu ea. Pune lupa pe ultima nota din masura, si da-i greutate, fa-o sa devina importanta, chiar daca la inceput ti se pare ca linia de bass nu presupune asta. Primul efect va fi acela ca o vei canta corect ritmic.

  Alege o linie de bass, studiaz-o asa, apoi filmeaza. CUm ti se pare?

   
  Ultima editare: 26 Oct 2016

Distribuie pagina asta